Преди да връчи втория мандат, Радев гледа как убиват президента

Държавният глава и съпругата му аплодираха нашумелия спектакъл на Явор Гърдев "Опашката" по романа на Захари Карабашлиев от ложата на Народния театър

Култура
19:25 - 13 Юли 2022
9459
Преди да връчи втория мандат, Радев гледа как убиват президента

Преди да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът Румен Радев и съпругата му Десислава отидоха във вторник вечерта на театър. Двамата изгледаха от официалната ложа на Народния театър "Иван Вазов" нашумелия спектакъл на Явор Гърдев „Опашката“ по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Във фокуса са президентски избори в България, които, според романа и постановката са изпълнени с интриги, обрати, убийства, пошлост и жестокост. 

Постановката на Явор Гърдев, който е направил и сценичната адаптация, е хит в афиша на плевенската трупа.

Владо Карамазов е в ролята на кандидат-президент, издигнат и подкрепен от задкулисието

В пиесата известен писател, в разцвета на силите си, получава предложение от неясна политическа структура да се включи в кандидат-президентската надпревара. Предложението идва като гръм от ясно небе и първоначално изглежда нелепо.  Писателят допуска идеята за кандидатирането си едва след като законспириран представител на политическото задкулисие, боравещ с вътрешна информация, предлага услугите си за промоция на кандидатурата му сред огромна електорална маса.

Не закъснява и моментът, когато влиятелни играчи на дълбоката държава започват да се прегрупират в подкрепа на кандидатурата му и заявяват готовност да инвестират сериозни средства в кампанията му. Убеден най-после в реалния си потенциал да спечели оспорваната политическа надпревара, писателят окончателно се поддава на изкушението да влезе в борбата за президентския пост.

Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, странно и необяснимо, което заплашва не само да сложи прът в колелата на политическата му кариера, но и да промени изцяло и необратимо живота и съдбата му.

В ролята на писателя, продал душата си заради президентския пост, е Владимир Карамазов. В неговия ментор – същинска емблема на злото и задкулисието от ДС, се превъплъщава Михаил Билалов.

Кандидат-президентът, който има всички шансове да спечели битката, не успява обаче да реализира намерението си, тъй като е убит по време на предизборен митинг. Президентът Румен Радев изгледа особено внимателно именно тази финална част на постановката, разказаха зрители пред Lupa.bg, присъствали вчера вечерта в Народния театър.

Политическата сатира беше представена пред препълнената зала на Народния театър, като сред гостите бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова и съпругът ѝ проф. Андрей Йотов.

В останалите образи влизат Надя Керанова – съпругата на главния герой, която се сдобива с опашка, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Светлата Янчева, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Александър Кънев, Ованес Торосян и Асен Данков.

Проектът „Опашката“ е от най-големите мениджърски успехи на Васил Василев, който беше директор на плевенския театър, преди да спечели на конкурс шефското място в Народния.   

Представлението, режисирано от Явор Гърдев, буди интереса на софийската публика, тъй като е носител на Награда "Аскеер" 2022 за най-добро представление, а звездата от трупата на Народния театър Владимир Карамазов е отличен с Награда "Икар" 2022 за водеща мъжка роля.

Захари Карабашлиев изгледа спектакъла по своя роман "Опашката" при гостуването му на сцената на Народния театър

Връзката с обществеността е важна за идването на власт, но два пъти по-важна - за оставане на власт. Но нека не се заблуждаваме - те не са всесилни", заяви писателят Захари Карабашлиев пред БТА по повод софийската премиера на "Опашката" по едноименния му роман.

"Идеята е не ние да влизаме в политиката, а да живеем така, че да изкараме политиката от ежедневието си", коментира той. По думите му една пиеса трябва "да вълнува и замисля, да разсмива и разплаква". "От реакциите по време на представлението, а и по овациите след това, нямаше съмнение, че пиесата е развълнувала зрителите, тоест изпълнила е ролята си", казва още той.

Снимки: Стефан А. Щерев