Преди Коледа стотици хиляди останаха без дом във Филипините (СНИМКИ)

Мощен тайфун опустоши островната държава

Актуални новини
12:17 - 25 Декември 2021
3025
Преди Коледа стотици хиляди останаха без дом във Филипините (СНИМКИ)

Стотици хиляди хора във Филипините, най-голямата католическа държава в Азия, посрещнаха Коледа без дом, достатъчно храна и вода, след като миналата седмица мощен тайфун причини смъртта на най-малко 375 души и опустоши централните провинции на острова, съобщи Асошиейтед прес.

Повече от 371 000 къщи бяха или повредени, или буквално отнесени от бурята. Преди тайфунът Раи да връхлети на 16 декември, милиони хора се бяха върнали в търговските центрове, обществените паркове и църквите, след като тревожният скок на инфекциите от КОВИД-19 през септември значително намаля през последните седмици с повече ваксинации и по-леки ограничения заради пандемията, които задържат случаите на Омикрон в страната досега само три, предаде БТА.

Губернаторът Артър Яп на силно засегнатата провинция Бохол, където повече от 100 души загинаха при тайфуна, а около 150 000 къщи бяха отнесени или повредени, поиска в събота от чуждестранни хуманитарни организации да помогнат за осигуряването на временен подслон и системи за филтриране на водата, които да се добавят към помощта на филипинското правителство.

Яп заяви, че е щастлив, че много филипинци могат да празнуват по-безопасно Коледа, след като случаите на КОВИД-19 са намалели, но помоли: "Моля, не ни забравяйте".

На други места в региона коледните тържества се проведоха на фона на различни нива на ограничения, свързани с коронавируса.

В Южна Корея останаха в сила най-строгите правила за социално дистанциране, според които църквите трябваше да приемат ограничен брой богомолци - 70 на сто от капацитета им, като от присъстващите се изискваше да представят доказателство, че са напълно ваксинирани.

Вариантът Делта остава доминиращият щам в страната, но според експертите вариантът Омикрон може да го изпревари в рамките на един или два месеца. Към днешния ден Южна Корея е потвърдила 343 случая на Омикрон.

Жителите на Нова Зеландия отпразнуваха Коледа, радвайки се на топлината на лятото по тези ширини, което сега е в разгара си. В Нова Зеландия действат малко на брой коронавирусни ограничения, тъй като държавата е една от малкото страни в света, която почти не е засегната от варианта Омикрон.

Деветдесет и пет процента от възрастните в Нова Зеландия са получили поне една доза от ваксината, което я прави една от страните с най-висока степен на ваксинация. Единствените случаи на Омикрон, открити в Нова Зеландия, са били безопасно ограничени на границата.

Във Фиджи има действащо огнище на болестта и почти 700 смъртни случая. Около 92 на сто от възрастното население вече е напълно ваксинирано, 97,7 процента са получили поне една доза и много хора в дълбоко религиозната нация ще празнуват Коледа на традиционни църковни служби и семейни събирания.

В коледно послание министърът на здравеопазването Джеймс Фонг призова фиджийците да "празнуват разумно".

Австралия отпразнува Коледа на фона на рязкото увеличение на случаите на КОВИД-19, по-лошо от който и да е етап на пандемията, което принуди щатите й да възстановят задължителното носене на маски и други превантивни мерки. Вариантът Омикрон е широко разпространен в някои щати и се смята, че представлява повече от 70 на сто от всички нови случаи в Куинсланд.