Предлагат възстановяване на бързия влак „Синият Дунав“

Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София

Новини
14:45 - 06 Юни 2024
20333
Предлагат възстановяване на бързия влак „Синият Дунав“

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта

Нито един директен влак не се движи по линията Русе-София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации невъзможно с железница заради прекачването в други композиции и времето за изчакването им.

Единственият сравнително бърз вариант са автобусите,

които обаче не обслужват общините Иваново, Две могили, Борово и Бяла и така хората от тези селища са принудени да пътуват първо до Русе, а след това към столицата.

Неудобството и хилядите оплаквания на гражданите са повод областният управител Драгомир Драганов да започне поредица от срещи за възстановяване на влака "Синият Дунав" като разписанието му се промени с по-ранен час на тръгване от Русе и по-късен от София.

"Ако се допусне "Синият Дунав", няма да носи допълнителни разходи на жп управлението, което е икономически изгодно и това ще бъде единствената възможност на русенци да имат достъп директно до София. Аз смятам, че в рамките на летния сезон може да се пусне тая връзка с новите вагони".

Това каза областният управител Драганов и допълни, че е в процес на преговори с румънската страна и за директна линия Русе - летище Отопени в Букурещ.