Предложение: Без такса при теглене на пенсия и заплата

Клиентът на такава сметка ще има право на общо до три кредитни превода

Актуални новини
10:56 - 03 Септември 2024
2275
Предложение: Без такса при теглене на пенсия и заплата

Банките да не взимат такса при теглене на пари от пенсия и заплата, предвиждат промени в Закона за платежните системи и платежните услуги, внесени за обществено обсъждане.

Според промените, когато по платежна сметка за основни операции постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях, няма да се начислява такса за регулярно обслужване на сметката.

Освен това клиентът на такава сметка ще има право на общо до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три операции по теглене на пари в брой от терминално устройство АТМ или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Правилото обаче няма да важи за теглене на пари в брой чрез терминални устройства АТМ и ПОС на доставчици на платежни услуги, различни от обслужващата банка, както и за теглене на пари в брой на каса в офис на банка.

Потребителят ще трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства, като при промяна на обстоятелствата, ще трябва да уведоми банката, пише още в промените.