Предложение: До 1 млн. лева помощ за предприятия

Министерство на икономиката иска да се удължи лимитът на гаранционните плащания от 30 на 50%

Топ
22:26 - 19 Октомври 2020
2103
Предложение: До 1 млн. лева помощ за предприятия

От 300 хил. на 1 млн. лв. да се вдигне максималният кредит, който ББР може да отпуска на малките и средните фирми в помощ срещу коронакризата. Това е една от промените в програмата за портфейлни инвестиции, които Министерството на икономиката предлага на кабинета.

Помощ да може да се дава и на големи предприятия, като нейният размер да е до 2 млн. лв., предлага още ведомството на Лъчезар Борисов.

Министерството иска да се удължи лимитът на гаранционните плащания от 30 на 50%, както и срокът на програмата с половин година - до края на юни догодина, като кандидатстването да е до 20 юни.

Гратисният период за съществуващи кредити също да бъде до 30 юни. Гаранцията по портфейлните кредити да се вдигне от 5 на 6 години, колкото е допустимият максимум. Предлага се и да се облекчат изискванията за кредитите.

Друга промяна е финансирането да не е само за ликвидност, но и за други нужди, а банките да могат да намаляват рисковия лихвен марж, така че да паднат и лихвите по кредитите. ББР да анализира възможностите за използване на контра-гаранционния инструмент на Паневропейския гаранционен фонд, което ще позволи подкрепата да достигне до повече фирми при подобрените условия.

За последните 2 месеца, мярката, касаеща подкрепата на физически лица към ББР е реализирала усвояемост в размер на 85 млн. лв., с които са подпомогнати над 20 хил. физически лица. Извън това ББР въздейства на бизнеса чрез своя програма, чрез която са усвоени над 80 млн. лв. към близо 600 фирми.