Предложение в Lupa.bg: Настояват заведенията да бъдат разделени - за ваксинирани и неваксинирани

Новини
16:33 - 28 Януари 2022
3537
Предложение в Lupa.bg: Настояват заведенията да бъдат разделени - за ваксинирани и неваксинирани

Част от съдържателите на заведения у нас са готови с предложение, което да успее да реши проблемите им с работното време и посетителите. Инициаторите искат ресторанти, барове и различни заведения да бъдат разделени - на такива за хора с ваксини и сертификати, и на такива, които не отговарят на условията, научи Lupa.bg.

По този начин ще се предостави възможност на хората да избират, а не да се притесняват дали ще имат проблем с властите, ако са в заведение, а те нямат нужния сертификат.

"Нали преди това искаха сертификати за ваксинирани, за преболедували, а сега това отпада с новите мерки? Защо ни се пречи да работим, да изхранваме семейства, а в същото време трябва да плащаме данъци, осигуровки, наеми и т.н.?", питат ресторантьорите.

"Преди години, когато влезе в сила закона да не се пуши на закрити места, веднага му се намери цаката - след 22 часа се сервираха купички с мокри салфетки или с вода, та персоналът да не носи отговорност, а посетителите да си пушат на воля. След това трябваше една заведение с определена квадратура, да бъде разделено, за да има възможност в едната част да се пуши, а в другата не. Да има равнопоставеност и пушачите да не мръзнат на студа и да пафкат като изгонени сирачета в зимните месеци. Сега ситуацията е сходна и може да се намери консунсус", допълниха инициаторите на предложението, които се надяват да бъде взето под внимание и да се направи нещо по въпроса.

Някои ресторанти, най-вече в София, още в началото декларираха, че няма да изискват от своите посетители никакви сертификати и документи, а те ще могат да си консумират на воля, а наред с това - и до по-късно часове. Разбира се, тези местенца са много малко, тъй като хората се страхуват от санкции и не им се плащат излишни пари, които така или иначе се чудат как припечелят, особено след повишаването на тока.

Много заведения вече взеха решение за себе си - затварят, докато положението се нормализира. Някои пък предпочитат да работят от петък до неделя, тъй като не виждат смисъл през останалото време да хабят ресурс - човешки и финансов.