Предложиха ген. Мутафчийски за член-кореспондент на БАН

Актуални новини
12:08 - 25 Юни 2021
1213
Предложиха ген. Мутафчийски за член-кореспондент на БАН

Проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководеше Националния оперативен щаб по време  битката с COVID-19, и математикът Николай Витанов, който от 1 г. прави модели на разпространение на заразата, са предложени за член-кореспонденти на БАН.  

Списъкът със 118 имена на изтъкнати учени в различни направления на науката и изкуството, кандидати за академици и член-кореспонденти, ще бъде публикуван днес на сайта на БАН.

За член-кореспондент е предложен и писателят Георги Господинов, носител на европейски и световни награди за литература. Писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев са сред имената в списъка на номинираните за академици.

В него са лекарите Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет - Плевен, и пионер на роботизираната хирургия в гинекологията и онкогинекологията, както и Николай Петров - бивш здравен министър и бивш шеф на Военна болница.

Номинирани са още историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, както и служебният министър на образованието и науката - химикът Николай Денков.

В направлението "Изкуство" за академици са предложени още композиторът Георги Костов, бивш министър на културата и бивш ректор на Националната музикална академия, и режисьорът Пламен Марков. 

Конкурсът бе обявен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът на академици и член- кореспонденти ще се проведе през октомври.

Според правилата в конкурса може да участват професори и доктори на науките. Кандидатите за академици трябва да са член-кореспонденти на БАН, а за член-кореспонденти може да кандидатстват специалисти, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 г.