Преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп не е толкова категорична

Кандидатът за президент от Демократическата партия води минимално в няколко щата, сочат проучванията

Новини
19:06 - 25 Септември 2020
1271
Преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп не е толкова категорична

Президентската надпревара в Съединените щати е по-оспорвана, отколкото показват националните проучвания и преднината на кандидат-президента Джо Байдън пред президента Доналд Тръмп не е толкова категорична.

Това показва ново изследване на общественото мнение на Ройтерс, според което Байдън има съвсем лека преднина през Тръмп в три ключови за победата щата. 

Проучване от началото на септември показва, че Байдън и Тръмп са с изравнени шансове във Флорида и Северна Каролина. Кандидатът за президент от Демократическата партия има преднина с едва 1 процент пред Тръмп в Аризона, 3 процента в Пенсилвания и 5 пункта в Уисконсин и Мичиган. 

И 6-те изброени щата са ключови за победата на президентския вот на 3 ноември. В национален мащаб проучването на Ройтерс дава преднина от 8 процента на Байдън пред Тръмп. 

Заключението от допитванията е, че изборите тази година може да произведат същите смесени резултати като през 2016-та, когато демократите спечелиха популярния вот, а републиканците - гласовете в избирателната колегия. 

Вчера хиляди се събраха на митинг на Доналд Тръмп в Джаксънвил, Флорида - щата, който предопредели не една или две победи на президентски избори в Съединените щати. 

"Планът на Байдън е да разбие Флорида, моят план е да разбия вируса. И вече го правим, кривата на инфекциите вече не е толкова стръмна. Под мое ръководство ще има просперитет, нормален живот, ех, обичам нормалния живот", посочи Тръмп.

За разлика от него Джо Байдън предпочете да не се среща с избиратели и вместо това обяви, че се подготвя за първия телевизионен дебат с Тръмп, който ще се проведе следващата сряда. 

Междувременно втора вечер в град Луивил, щата Кентъки се проведоха протести. Поводът - повдигнато обвинение на един единствен полицай от участвалите в акцията, при която през март беше убита афроамериканката Бриона Тейлър. Демонстрации имаше и във Феникс, Аризона, където протестиращи блокираха улиците и участваха в мълчаливи бдения. Този път не се стигна до насилие и сблъсъци с полицията.