ПРЕДОЗИРАНЕ: Безос ще яде „Мона Лиза”

Култура
17:34 - 16 Юни 2021
4350
ПРЕДОЗИРАНЕ: Безос ще яде „Мона Лиза”

Леко предозиране! Петицията, която призовава милиардера Джеф Безос да купи „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи и да я изяде, събра хиляди подписи на шегаджии. Шегата обаче е горчива.

Безос е известен като пръв в много отношения. Става първият човек с над 200 млрд. долара, притежава най-голямата 418-футова яхта за 500 млн. долара, превръща четири луксозни апартамента в Ню Йорк в най-големия мезонет с умопомрачителна площ от 23 000 квадратни метра.

Екстравагантният милиардер планира да е и първият милиардер в космоса. Пътуването му ще трае 11 минути и ще се осъществи от компанията му  Blue Origin, в която инвестира годишно по 1 млрд. долара. Иска да сбъдне детската си мечта, но кой знае защо не успява да трогне никого. Първият полет на екипажа е насрочен за 20 юли и дано му остане още някоя мечта.

Подигравките и коментарите под петицията не секват:“Джеф, хапни си Лиза, Мъск още не се е сетил“, „Чувствам, че това е нещо, от което обществото страшно много се нуждае“, Джеф, трябва да направиш тази жертва за хората“.  През годините от време на време се освежава идеята да се продаде шедьовърът на Леонардо, за да се запълнят примерно някои дупки в икономиката на Франция.

Изпълнителният директор на френския оператор Стефан Дистингуин преди две години предлага държавата, която е собственик е „Мона Лиза“, да продаде най-известното платно в света, за да се облекчи огромният дълг на Франция. Миналата година същият излезе с предложението да се спазари „Мона Лиза“ за 50 млрд. долара за овладяване на пандемията и подпомагане на бизнеса. За цената на картината се произнася и експерт по изкуства в artnet.com. и колумнист на медията.

Според него Стефан Дистингуин значително е надценил стойността на картината. Колумнистът е съгласен, че „Мона Лиза“ несъмнено струва повече от „Салватор Мунди“ на Да Винчи, който наскоро е продаден за 450 милиона долара. Но 111 пъти повече, това е безумие, възмущава се той.

Преди 42 години в криптата на  столичната катедрала „Св. Александър Невски“ е подредена художествена изложба от оригинални творби на Леонардо да Винчи и художници от неговата школа. Сред изложените платна на гениалния майстор на четката са „Дамата с хермелина“ и много ценно копие на шедьовъра „Мона Лиза“ от 1520 г.,  притежание на Лувъра. То е с изключително висока музейна и художествена стойност, защото е правено много скоро след оригинала, създаден в периода 1503–1507 г.

На 26 ноември 1979 г. в криптата пристъпва 29-годишният софиянец Михаил Стефанов с разкопчано палто. Внезапно младият мъж прескача въженцето, ограждащо „Джокондата“ и се нахвърля с нож върху картината. Охраната се спуска към него, но вече е късно – платното е срязано почти вертикално в левия си ъгъл, като прорезът е около 20 сантиметра.

Оказва се, че младежът е пациент на Четвърти километър с диагноза „тежка форма на шизофрения с параноидни прояви”. В своите показания за извършеното от него деяние той твърди, че е повредил копието на „Джокондата“, за да може да информира световната общественост за направено от него  „епохално икономическо откритие“, което щяло било да подобри живота на цялото човечество.

Припомняме този случай не толкова заради връзката с „Мона Лиза“. Момчето е с психическо заболяване, а инженерите на новия човек, са се превъзнесли като нови спасители, но още не са освидетелствани. Същите обаче се опитват да изхвърлят от програмите за обучение в художествени училища предимно в САЩ, а после и в други континенти,  великите майстори в изобразителните изкуства, в музиката, в литературата. Някои защото били робовладелци, други били твърде сложни и остарели за модерните хора.

Петицията на зевзеците от интернет има едно особено послание. Изяждането на Мона Лиза е своеобразен знак, че Голямото плюскане заплашва духовността на човека, фундаментът, върху който се гради всичко. Цивилизацията, която тръгва от Европа, ще бъде погребана пак там от алчност, завист и горделивост, само три от Седемте смъртни гряха. Доктрините за уж новия човек, новия морал, новата реалност, новите полове ще се стъпят върху останалите грехове – похот, чревоугодие, леност, гняв. Може да добавим и глупост. Виждаме ги всеки ден в интернет в изобилие.

Снимка: eBaum`s World