ПРЕДПАЗЛИВА ПРЕГРЪДКА: САЩ и Русия връщат посланиците си (ОБЗОР+СНИМКИ)

Русия
20:00 - 16 Юни 2021
5424
ПРЕДПАЗЛИВА ПРЕГРЪДКА: САЩ и Русия връщат посланиците си (ОБЗОР+СНИМКИ)

Президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин, се договориха за взаимно връщане на посланиците си. Срещата между държавните глави се проведе във време, когато според самия Владимир Владимирович междудържавните отношения са в най-ниската си точка след Студената война. Посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец".

Връщането им е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни. 

"Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна - тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения", каза Путин.

По думите му на срещата му с Байдън не е имало "никаква враждебност".

Президентът на САЩ Джо Байдън напусна вила "Ла Гранж" в Женева след разговорите си с Путин, като се очаква по-късно и той да даде пресконференция.

Американският лидер отпътува от мястото в президентския автомобил, който го чакаше до входа повече от 10 минути. Преди да седне в колата, Байдън се усмихна на журналистите и вдигна палец, което бе разтълкувано като положителен знак.

Двамата разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка, в разширен състав с делегации.

В началото на разговора Путин изрази надежда за "продуктивни" разговори, а Байдън каза, че "винаги е по-добре да се срещаме лице в лице".

Първата официална среща между двамата в качеството им на държавни глави се проведе на брега на женевското езеро.
 

Лидерите на Русия и на САЩ започнаха преговорите в тесен състав в библиотеката на вилата. Преди това в помещението пуснаха журналисти за протоколни снимки и участниците в срещата направиха няколко коментара. После размениха още две-три думи, когато репортерите вече напускаха стаята.

Освен Путин и Байдън в библиотеката присъстваха руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

И двамата президенти се надяват срещата да доведе до стабилност и предсказуемост, но не се очакват големи пробиви.
 
От американска страна делегацията включва Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.
 
От руска страна делегацията включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, посланика във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.