ПРЕДПОСЛЕДНО: Разиграват шефа на парламента на жребий?

Депутатите се чудят дали да джуркат листчета с номинациите за председател, чуват се възгласи за таен вот

Политика
13:57 - 20 Октомври 2022
4745
ПРЕДПОСЛЕДНО: Разиграват шефа на парламента на жребий?

Томбола може да определи новия парламентарен шеф след отчайващата липсва на мнозинство в поредица от няколко гласувания на предложените досега номинации от силите в НС. Вариант за жребий вече се обсъжда в кулоарите на институцията, за да не се стигне до принудително разпускане на току що заклелите се народни избраници. 

Според конституцията няма никакво конкретно измерение или начин, по който да бъде избрано новото ръководство на конституирания парламент. Единственото изискване е това да се случи в рамките на първото заседание, както и че председателят и неговите заместници трябва да са консолидирали мнозинство. 

Не е изключено, разкриха източници на Lupa.bg да се наложи и друг вариант - тайно гласуване на имената, което допълнително ще утежни и удължи най-продължителното първо заседание в историята на Народното събрание.

До момента единствената парламентарна сила, която не заявява нито намерения да номинира свой кандидат, нито подкрепя който и да е от останалите, е най-малката - "Български възход" на Стефан Янев. 

И ГЕРБ, и ПП, и ДПС, и Възраждане, и БСП лансираха свои лица. Впоследствие Росен Желязков и Никола Минчев бяха оттеглени. 

Последва серия от почивки и председателски съвети, от които обаче решение не се роди. ПП предложи всяка от формациите да посочи 2 лица от останалите групи - подходящи да оглавят НС.

Така се оформи вероятност (ако не се стигне до томбола - б.р.) новият председател да е или от БСП, или от ДПС, или от ДБ. Десницата заяви рано сутринта, че е готова да предложи име, но по-късно не се включи в процедурата. 

Ако не се стигне до избор днес, е вероятно доайенът на НС Вежди Рашидов да бие звънеца и да се стигне до предсрочно разпускане на парламента.