Предприемачи: В търговията на дребно цените ще скочат

Актуални новини
12:20 - 30 Септември 2024
732
Предприемачи: В търговията на дребно цените ще скочат

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%).


В секторите "услуги", "промишленост" и "строителство" предприемачите очакват запазване на настоящите ценови равнища, показва септемврийската анкета на НСИ. В промишлеността оценките за бизнес средата се влошават заради очакванията за по-ниска производствена активност в следващите три месеца. В строителството и услугите оценките са по-скоро оптимистични.

Междувременно данните на националната статистика за производствените цени за август спрямо юли отчитат ръст с 0,4%. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,0%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление - с 1,9%, както и в преработващата промишленост - с 1,7%.