Председател на ЕК : какво носи със себе си неговата власт

Заплатата му е 28000 евро, с добавки от 4200 за квартира и 1400 за разходи

Свят
14:44 - 21 Юни 2019
1687
Председател на ЕК: какво носи със себе си неговата власт

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Според настоящия титуляр, Жан-Клод Юнкер от Люксембург, "това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно". Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език.

Петгодишният мандат може да бъде повторен само веднъж. Ето какви са прерогативите и задачите на тази длъжността:

 

Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж на "Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години.

Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите основатели на Европа.

 

Заплатата е следната: 27 903,32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4185,50 евро и 1418,07 евро за разходи.

Ако има дете, което да издържа, председателят на Еврокомисията получава добавка от 410,11 евро и помощ за ученик от 100,18 евро.

За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140,45 евро бруто, заедно с всички добавки.

Председателят на Еврокомисията няма служебно жилище. Затова има две възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер или Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, т.е. във фламандската част Тервюрен, или, както г-н Юнкер, да спи в хотел.

За пътуванията си председателят на изпълнителната власт на ЕС трябва да ползва редовни полети като всички.

 

Председателят на Еврокомисията има под свое ръководство около 33 000 служители, които са от 28-те държави членки (ако се стигне до Брекзит, те ще са 27).

Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне Съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.

Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка държава от ЕС (плюс тази на председателя).

Датчанката Маргрете Вестагер, кандидатка за председателския пост на Еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.

 

Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.

Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.

Един път годишно, през септември, председателят на Еврокомисията изнася реч за състоянието на Евросъюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса.