Председателят на британската Консервативна партия подаде оставка

Оливър Даудън се оттегля след като торите загубиха извънредните избори за две депутатски места

Новини
09:59 - 24 Юни 2022
2476
Председателят на британската Консервативна партия подаде оставка

Председателят на управляващата във Великобритания Консервативна партия Оливър Даудън подаде оставка след като торите загубиха извънредните избори за две депутатски места. 

Премиерът Борис Джонсън понесе три тежки загуби. Либералдемократите успяха да обърнат в тяхна позла голямото предимство на консерваторите в Тивертън и Хонитън, графство Девън, а лейбъристите си върнаха депутатското място в Уекфийлд, Западен Йоркшиър, което бяха загубили на общите избори приз 2019 година. 

Тази сутрин обаче последва и оставката на председателя на партията Оливър Даудън, който написа в писмо до премиера: „Не можем да продължаваме обичайно както досега. Някой трябва да поеме отговорност и аз стигнах до заключението, че при тези обстоятелства не е правилно да остана на поста си“.

Даудън нарече оставката си „дълбоко лично решение“. Той отбеляза, че привържениците на торите са „ разочаровани и ядосани“. Новоизбраният депутат от Либералдемократическата партия Ричард Форд заяви, че изборните резултати са гръмко и ясно послание, че е време Борис Джонсън да си подаде оставката веднага.