Председателят на клуб „Иван Михайлов” е заплашван с линч

Прокуратурата и полицията отказаха да се занимават със случая на Люпчо Георгиевски

Топ
17:13 - 07 Юни 2024
5614
Председателят на клуб „Иван Михайлов” е заплашван с линч

Искам да изразя своето дълбоко разочарование и безпокойство във връзка с получения днес отговор на Главна прокуратура Битоля от 20.05.2024 г., свързан с представения от мен доклад за наказателно престъпление злоупотреба с лични данни. Това написа във фейсбук председателят на клуб „Иван Михайлов” Люпчо Георгиевски.

Той е получил заплахи за линч във фейсбук, както и неговият съмишленик Благой Шаторов. Двамата подозират, че заканите са дело на службите.  

"Потърсих институционална закрила с надеждата за справедливо и задълбочено разследване, което ще установи и санкционира извършителите. Искам да намекна, че при провеждане на истинско разследване, извършителите щяха лесно да бъдат открити. Полицията получи информация за всички заподозрени. Единият от тях е нает в полицията, другият е известен блогър и режисьор на известен хумористичен сериал в Македония и е кандидат за народен представител на нова политическа партия.

Този случай е само поредният показател, че правата на българите в РС Македония са нулеви. Когато докладваме заплахи за насилие или публикации с обидно съдържание за себе си и семействата си, справедливостта е сляпа. От друга страна, когато срещу нас трябва да се образува политически съдебен процес, всички институции работят безупречно. Затова изискваме от нашите институции да покажат по-голям ангажимент за защита на правата на гражданите и да провеждат задълбочени и обективни разследвания. Освен това търсим конституционни гаранции като впишем българите в Конституцията като държавотворец. Това не е само въпрос на признание, но и на защита на основните ни права и достойно бъдеще на децата ни", пише Георгиевски.

"Искането ни за конституционни гаранции произтича от необходимостта от правни и институционални защита. Само чрез такива гаранции можем да гарантираме, че българите в Македония ще бъдат третирани със същото достойнство и уважение като всички останали граждани. От решаващо значение е за нашата интеграция в европейското семейство на народите, където Македония като многоетническа държава ще признава и зачита правата на всички свои граждани", каза още Люпчо Георгиевски.