Председателят на Републиканската партия в САЩ се оттегля

САЩ
17:09 - 26 Февруари 2024
2326
Председателят на Републиканската партия в САЩ се оттегля

Председателят на Републиканската партия в САЩ Рона Макданиъл обяви в понеделник, че напуска поста след седмици на засилен натиск от вероятния кандидат за президент на партията през 2024 г. Доналд Тръмп.

Тръмп посочи, че иска да направи промени в Националния комитет на Републиканската партия (RNC), докато се подготвя за реванш с настоящия президент демократ Джо Байдън, предава Ройтерс.

„Републиканската партия от историческа гледна точка претърпя промяна и моето намерение винаги е било да почитам традициите. Оставам ангажирана да се върнем Белия дом и да изберем републиканците с бюлетината през ноември“, посочва Рона Макданиъл в изявление.

Тя ще напусне поста на 8 март, за да може номинираният от партията кандидат за президент да избере нов председател. Петнадесет щата и една територия на САЩ ще проведат вот за номинация на 5 март.

Съпредседателят на партията Дрю Маккисик също каза, че ще се оттегли. Който и да замени Макданиъл, ще се изправи пред предизвикателството да обедини една раздробена партия само девет месеца преди президентските избори. Комитетът играе критична роля в набирането на пари за кандидата, популяризирането на посланието на партията, насочването на ресурси и обръщенията към гласоподавателите, пише investor.bg. 

След среща с Макданиъл в началото на този месец Тръмп написа в социалните медии, че ще настоява за промени в комитета след първичните избори в Южна Каролина на 24 февруари, които той спечели.