Предсрочни парламентарни избори в Каталуния през май

Причината е отхвърленият от местния парламент бюджет за тази година

Новини
20:42 - 13 Март 2024
1224
Предсрочни парламентарни избори в Каталуния през май

Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес обяви, че свиква предсрочни парламентарни избори на 12 май след извънредно заседание на правителството си. Причината е отхвърленият от местния парламент бюджет за тази година.

Пред медиите Арагонес разкритикува „безотговорното поведение“ на парламентарните групи при гласуването на най-важния документ, представен от правителството-тазгодишния бюджет.

Според него така се ощетяват гражданите на Каталуния, а не правителството, което се бори с невиждана суша и проблеми в здравеопазването и образованието. Изправен пред парламентарна безизходица, Арагонес обяви, че е убеден, че след новите избори, регионът ще има много по-силно правителство, което няма да е зависимо от „безотговорността на онези, които поставят партийните си интереси на първо място“. 

При гласуването проектобюджетът бе подкрепен от 67 депутати при необходими минимум 68. "За" него гласуваха от партията на Арагонес - Републиканската лява партия на Каталуния, Социалистическата каталунска партия и един независим депутат, а "против" бяха Народната партия, "Вокс", "Кандидатура за народно единство", "Граждани" и изненадващо - хората на Пучдемон от "Заедно за Каталуния".

Редовните парламентарни избори трябваше да се проведат през февруари 2025 година.