Предсрочният вот в Австрия ще е през септември

Президентът Александър Ван дер Беле разговаря с канцлера Себастиан Курц след разпадането на управляващата коалиция

ЕС
17:10 - 19 Май 2019
1998
Предсрочният вот в Австрия ще е през септември

Австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи днес предсрочните парламентарни избори след скандала, разтърсил Австрийската партия на свободата (АПС), да се състоят през септември, предаде Франс прес.

"Предлагам нови избори през септември, по възможност в началото на месец септември", заяви президентът след среща с канцлера Себастиан Курц. Снощи Курц обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия и Партията на свободата след 18-месечно управление.

В събота вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе подаде оставка заради видео, което показва как преговаря с жена, представяща се за племеница на руски олигарх. В разговорите той предлага схема за финансиране на партията си срещу държавни поръчки в строителния бизнес за “рускинята“, когато дойде на власт. Щрахе се оттегли и от лидерския пост в партията си. Оставка подаде и председателят на парламентарната група на АПС Йохан Гуденус, който също участва в срещата.