Представиха новия роман на Леа Коен

"Жените от Кино Роялъ" ни връща в епохата на 30-те години

Култура
00:38 - 06 Декември 2019
3203
Представиха новия роман на Леа Коен

Премиерата на най-новия роман на известната българска писателка и дипломат Леа Коен „Жените от Кино Роялъ“ се състоя на 3 декември на камерна сцена „Миракъл“ в театър „Българска армия“. Мястото на събитието не беше случайно, тъй като именно в сградата на театъра се е помещавало кино „Роялъ“ – един от най-бляскавите салони през 30-те години на XX век и ключово място на действието в книгата.

Романът беше представен от автора, от журналиста от БНТ Николай Колев и от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова. А актьорът Веселин Ранков прочете един от възловите моменти в книгата.

„Леа Коен създава литература, съизмерима с големите световни образци“, каза Николай Колев. „Романът „Жените от Кино Роялъ" за запознатите с творчеството на Леа Коен би бил огромна изненада. Това, което би ви изненадало, е похватът на авторката да разпилее действието в две основни линии, които са майсторски наплетени, така че да се поддържа непрекъснато напрежение и много остро любопитство към това какво ще стане. И всичко това през добре познатия елегантен език“, допълни той.

Леа Коен дава автограф на литературния критик Михаил Неделчев

Леа Коен сподели с гостите на премиерата историята около написването на романа и причината да избере именно темата за жените. „Имам особена чувствителност към маргиналните общества и маргиналните групи, защото смятам, че най-голямата несправедливост, независимо къде, е именно към тях“, каза писателката. „Жена, която прави избор извън класическото клише за двойка и семейство с деца, която се отклонява от нормата, е уязвима и е заплашена да бъде маргинализирана. Да не говорим за жена, която прави нестандартен сексуален избор. Всичко това ме предизвика, защото още в 30-те години видях такива прототипи. И си зададох въпроса: Как са се справяли те?“

Леа Коен сподели, че е много трудно за тези проблеми да се говори без нравоучителство и дидактика. Ето защо тя конструира историята с елементи от криминалния жанр. „Избрах тези теми да бъдат облечени в атрактивна форма, за да може читателят сам да стигне до някои определени истини“.

На 7 декември, събота, от 16 ч. Книжен център „Гринуич“ ще бъде домакин на дискусия по „Жените от Кино Роялъ“, в която ще се включи и журналистът Георги Коритаров.