Представиха първата нулевоенергийна каравана в България

Икономика
21:30 - 30 Март 2023
4120
Представиха първата нулевоенергийна каравана в България

Първата нулевоенергийна каравана у нас се превърна в атракцията на Архитектурно-строителна седмица 2023 в столичния "Интер Експо Център". Подвижната пасивна къща е част от инициативата The NZEB Roadshow на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. 

„Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност. Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, сподели Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

„За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Поглед към караваната отвътре

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.