Представиха тол системата , тя тръгва от 1 март

Налице са всички организационни условия за старта, план Б няма, казват от АПИ

Актуални новини
12:09 - 10 Февруари 2020
2364
Представиха тол системата, тя тръгва от 1 март

Налице са всички организационни условия тол системата да бъде въведена от 1 март. Това увери професор Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по време на представянето на системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите.

"Целта на тол системата е да се увеличат постъпленията от пътни такси, за да се използват парите за по-добра поддръжка. А не е в някакъв смисъл да има глоби и санкции", подчерта Асенов.

Реализацията на проекта има за цел да промени модела на таксуване и да го доведе до основните форми за това, който ползва и руши пътната инфраструктура - да плаща. В следващите години с въвеждане на тол системата моделът ще бъде променен, стана ясно от думите му.

В бъдеще моделът на тол системата ще бъде изцяло насочен към подобряване на пътната инфраструктура и намаляване и на произшествията. Маршрутната карта ще улеснява шофьорите. По нея те ще могат да видят какви са таксите и кога може да се плати преди да тръгнат на път, уверяват от АПИ.

Германия, Швейцария, Словакия и Унгария са част от другите държави с такъв тип модел на тол система, която и България е избрала.

"Налице са всички организационни условия тол системата да стартира от 1 март. План Б няма", обясни още Асенов.

Той допълни, че задължението му е системата да заработи тогава, когато трябва. "Няма да коментирам закона и нещо, което е свързано със законовите разпоредби. Трябва да се случат някакви извънредни събития, за да не тръгне на 1 март", подчерта още той.