Предупредени сме: Изборите ще се забавят

Причината е въведеното видеоизлъчване на броенето на бюлетините

Новини
17:41 - 17 Март 2023
3757
Предупредени сме: Изборите ще се забавят

Изборните резултати ще се забавят. Това предупреди изпълнителният директор на държаното дружество "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. Той и представители на ИО представиха пред ЦИК, партии и медии програмата за обработка на данните от предстоящия вот.

Причината за забавянето - последните (поредни) промени в Изборния кодекс, които правят задължително видеоизлъчването на броенето на бюлетините във всички секции на територията на страната.

"С новите записи в Изборния кодекс, че трябва да има видеоизлъчване или, по-скоро, видеопреброяване след края на изборния ден, секционните избирателни комисии ще трябва пред техническо устройство да преброят бюлетините, които гражданите са подали. Очаквахме това, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността, да забави малко обработването на протоколите и пристигането на секционните избирателни комисии в секционните избирателни комисии", коментира шефът на "Информационно обслужване", предаде днес.бг.

Филипов обаче не се ангажира с прогноза колко може да бъде въпросното забавяне. Значително повече човешки ресурс обаче ще бъде ангажиран в обработката на изборните данни, увери той.

Вече всички устройства за видеонаблюдение - по същество мобилни телефони, са предоставени и от трите мобилни оператора на "Информационно обслужване", като в момента се тестват. Изискването - батериите им да издържат поне 8 часа и половина, като всяко едно устройство има и съответно зарядно.