Предупредиха иранска шахматистка да не се връща в страната

В отговор на продължаващите репресии Западът наложи нови санкции на Иран

Свят
15:12 - 03 Януари 2023
1893
Предупредиха иранска шахматистка да не се връща в страната

Иранската шахматистка Сара Хадем пристигна в Испания във вторник, след като е получила, както каза близък до нея източник, предупреждения да не се връща в Иран, защото се е състезавала без хиджаб на Световното първенство по шахмат в Казахстан, предава Ройтерс.

Сара Хадем, родена през 1997 г., взе участие в Световното първенство по бърз и блиц шах на ФИДЕ миналата седмица в Алмати без да носи хиджаб - забрадка, задължителна според строгите правила за облеклото на жените в Иран.

Източникът, който не пожела да бъде назован поради чувствителността на въпроса, каза, че Хадем впоследствие е получила множество телефонни обаждания, в които хора са я предупреждавали да не се връща у дома след турнира, докато други са казвали, че трябва да се върне, обещавайки да я "разрешат проблема". Хадем е номер 804 в световната ранглиста, според уебсайта на Международната шахматна федерация.

Източникът каза още, че роднините и родителите на Хадем, които са в Иран, също са получили заплахи, без да дава повече подробности.

Иранското външно министерство не е отговорило на Ройтерс на искане за коментар по случая. Хадем, която също е известна като Сарасадат Хадемалшарие, пристигна в Испания във вторник.

Тя не е отговорила на искането на Ройтерс за коментар. Европрйски вестници, включително Le Figaro и El Pais, съобщиха миналата седмица, че Хадем няма да се върне в Иран и ще се премести в Испания.

Телефонните обаждания накараха организаторите да решат да й осигурят охрана със съдействието на казахстанската полиция и четирима бодигардове бяха разположени пред хотелската стая на Хадем.

До всеобщото гражданско недоволство в страната се стигна след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана от моралната полиция, съблюдаваща спазването на строгите ограничения на ислямската република върху женското облекло.

Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам, а управляващите опитаха да ги потушат с насилие - десетки хиляди демонстранти бяха арестувани, а стотици бяха убити или осъдени, като до момента са извършени и две екзекуции.

В отговор на продължаващите репресии Западът наложи нови санкции на Иран, а ООН започна разследване и изключи страната от своята Комисия по статута на жените.

От своя страна Техеран обвини западните страни и своя заклет враг Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната и заяви, че разполага с доказателства за тяхното участие в протестите.