Предупредиха украинците: Ако чуете сирени на 2 юни, не се страхувайте! Русия не е нападнала България

Свят
14:15 - 27 Май 2022
4648
Предупредиха украинците: Ако чуете сирени на 2 юни, не се страхувайте! Русия не е нападнала България

На нов куриоз, свързан с украинските бежанци у нас, ще се натъкнем скоро. След няколко дни е 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, а тогава по традиция ще има вой на сирени. По-будните хора в различните администрации у нас решиха да предупредят украинците, които вече достатъчно са наплашени от войната с Русия, и ги предупредиха, научи Lupa.bg.

В най-различни групи Телеграм - приложението, което най-често използват украинските бежанци, завряха с информации и коментари, предупреждавайки, че на 2 юни в 12 часа, ще чуят сирени.

„Най-важното е да не се плашите! Това не означава, че Русия е нападнала България. Бъдете спокойни! Това е традиция, с която българите почитат националния си герой Христо Ботев. Звукът ще се чува само минута. Ако ви навява кошмарни спомени, просто си сложете слушалките и пуснете любимата песен в 11:59 часа“, съветват доброволците.

Разбира се, хилядите бежанци у нас, разположени предимно по родното Черноморие, благодариха за предупреждението.

„Трябва да вземем мерки за децата си! Те се събуждат по среднощ, страхуват се от този звук, защото го свързват с бомби, бягство и евакуация. Да им направим групови занимания, да пеят и да се забавляват в този час“, предлагат майки, които са обезпокоени за малчуганите си.

От тази неделя започва разселването на украинските бежанци от хотелите по родното Черноморие. Над 45 000 души трябва да се изнесат от комплексите, в които живяха през последните месеци, и да се настанят в държавни бази или частни квартири.

Доста от бежанците ще останат в Бургаска област - или на свободен наем, или в някои хотел, който е готов да ги приеме срещу 15 лева на ден.