Предупреждават с SMS за бедствия

Новини
21:46 - 02 Април 2020
1769
Предупреждават с SMS за бедствия

Система, която да предупреждава с SMS за предстоящо или вече настъпило бедствие или извънредни ситуации, ще изгражда държавата съвместно с операторите.

Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, публикувани за обществено обсъждане.

Предупрежденията ще се предават от доставчиците на услуги до всички, които имат мобилен телефон. Срокът за въвеждане на такива системи е до средата на 2021 г.

Със закона се въвежда и изискване у нас да се осигури достъп до бърз интернет на всички. С него трябва да могат да се ползват услуги като търсачки, онлайн обучение и образование, вестници, пазаруване по интернет, търсене на работа, онлайн банкиране, използване на електронни административни услуги, социални медии, гласови и видеоразговори.

Подходящият и финансово приемлив широколентов достъп ще бъде включен в обхвата на универсалната услуга, която трябва да бъде достъпна за всички потребители независимо от тяхното местоположение или доходи.

Освен това се въвежда възможността за смяна на доставчика на интернет без да се налага подмяна на оборудването и прокарването на нова мрежа. При такава операция потребителят не може да остава без връзка с интернет повече от един ден.

Към мотивите за промените в закона се посочва, че приемането на новите текстове осигуряват по-голяма прозрачност, качество на обслужване, улесняват преносимостта на номерата и смяната на доставчиците на интернет, подобрява се защитата при ползване на пакетни услуги.

Правилата за защита на потребителите вече ще се прилагат и за услуги, предоставяни по интернет, като приложения за обмен на съобщения.