Преференции отново пренаредиха вота във Велико Търново

„Има такъв народ“ е първа сила в областта

Новини
15:57 - 12 Юли 2021
3824
Преференции отново пренаредиха вота във Велико Търново

В област Велико Търново преференциалният вот пренареди листите на ГЕРБ-СДС и на БСП за България.

За втори път издателят Димитър Николов от Горна Оряховица пренарежда листата на ГЕРБ-СДС. С 1809 гласа той става втори и заедно с бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов със сигурност влиза в парламента. 

Кметът на Стражица Румен Павлов е получил 1393 преференции и от шести става втори в листата на БСП. Очаква се Павлов, който е най-санкционираният кмет от Антикорупционната комисия за конфликт на интереси, да реши ще влезе ли в парламента заедно с юриста от Горна Оряховица Явор Божанков. 

„Има такъв народ“ очаква решението имунолога проф. Андрей Чорбанов откъде ще стане депутат – от София или от Велико Търново.

От партията на Слави Трифонов, която стана първа политическа сила в областта, в парламента влизат юристите Момчил Иванов и Христо Дочев. 

„Демократична България“ отново изпраща в парламента юриста Калоян Янков. 

Все още не е ясно дали ДПС ще получи мандат за водача си - младия икономист Мастън Мастънов. 

В област Велико Търново преминаването от машинно гласуване към хартиени бюлетини в някои от секциите доведе до сериозни грешки в протоколите и значително забавяне на обявяването на окончателните резултати от изборите.

След 10 часа тази сутрин беше приета и последната секция за предаване на изборните книжа в Районната избирателна комисия във Велико Търново.

За трудностите и забавянето председателят на РИК Николай Илиев заяви: 

„Имаше секции, които бяха забравили част от необходимите документи, страници от протоколи или окончателни разписки от машината в секционните комисии. Имаше и проблемни секции с доста объркани и сгрешени протоколи, където се наложи повторно преброяване и повторно отчитане на данните. Това са секции, които са били първоначално с машинно гласуване, след което са преминали към хартиени бюлетини, поради технически проблем с устройството“. 

Окончателните данни за област Велико Тръново показват победа на „Има такъв народ“ с 27,88% от гласовете срещу 23,26 за ГЕРБ-СДС.

Трета политическа сила е БСП с 18,84%. „Демократична България“ става четвърта политическа сила в региона с 8,7 % или с над 3 % по-добър резултат от ДПС. „Изправи се! Мутри вън!“ леко подобрява резултата си и сега печели 5,06 на сто подкрепа. 

Избирателната активност е 40,5 на сто, което е с над 8 % по-слабо от вота на 4 април.