Прехвърлят е-винетките само при смяна на номерата

От АПИ съветват внимателно да се преглежда въведената информация преди финалното плащане

Актуални новини
15:56 - 10 Септември 2019
2334
Прехвърлят е-винетките само при смяна на номерата

Ако сте сгрешили при въвеждане на данните си за получаване на е-винетка, системата няма да ви прехвърли сумата при повторно въвеждане на данните за вашия автомобил. Допуска се прехвърляне на електронната винетка само при промяна на регистрационния номер, съобщиха от АПИ.

От началото на 2019 г. над 12 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради пререгистрация на превозните средства. Според Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила. При смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер от Националното тол управление.

Тридневен е срокът за подаване на заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg.

В заявлението трябва да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. 

Към заявлението следва да се приложи свидетелство за регистрация на автомобила (стария голям талон), а ако заявителят не разполага с него, е нужно да представи един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка "Гражданска отговорност", талон за преминат технически преглед или удостоверение от "Пътна полиция".

От АПИ препоръчват потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях информация преди да потвърдят финалното плащане. Електронната система за събиране на пътни такси позволява покупката само на една винетка за един автомобил за даден период от време. При неправилни данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

При проверка шофьорът може да заплати компенсаторна такса, за да довърши пътуването си до 23:59 часа на същия ден.

Компенсаторната такса е: 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона, 125 лева - за превозни средства с обща технически допустима максимална маса повече от 3,5 и по-малко от 12 тона, и 175 лева - за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена само през POS терминали на място при мобилните екипи.