Преизбраха Урсула начело на ЕК с 284 гласа "против"

Евролидерката ще работи за силна Европа, приоритети са климатът и зеленият пакт

Топ
15:25 - 18 Юли 2024
2147
Преизбраха Урсула начело на ЕК с 284 гласа "против"

Урсула фон дер Лайен запаси поста си начело на ЕК с 401 гласа "за". Общо 707 евродепутати гласуваха - "против" бяха 284. 361 гласа бяха нужни на германката да застане начело на ЕК за още 5 години.

По-рано от S&D, "Обнови Европа" и Зелените обявиха, че ще подкрепят Фон дер Лайен, а консерваторите от ECR обявиха свободен вот - всяка делегация може да реши сама дали ще подкрепи, или не кандидатурата на председателката на ЕК.

Ето и какво каза евролидерката преди вота, както и дебатът с участието на политическите семейства:

"Уважаеми евродепутати, вече изминаха пет години от деня, в който за първи път застанах пред вас и поисках доверието ви", с това започна речта си председателката на Фон дер Лайен преди вота за преизбирането ѝ. (гледай тук)

Фон дер Лайен припомни някои от ключовите моменти по времето на мандата си начело на ЕК: "Никога няма да забравя изказването на президента Зеленски в началото на войната в Украйна, когато дори преводачите не успяха да сдържат сълзите си, никога няма да забравя празния стол за Алексей Навални - съзнателно оставен когато дъщеря му говори от негови име, и минутата мълчание за тези, които загубиха живота си по време на пандемията".

"Никога няма да забравя и последните думи на Давид Сосоли, който призова за нова и единна Европа", допълни още тя.

"Европа е изправена пред ясен избор - избор, който ще определи дейността ни за следващите 5 години, но също и ще определи мястото ни в света за следващите 50 години. Въпросът се свежда до това дали светът ще определя нашите действия, или ще се обединим и ще изградим собственото ни бъдеще", каза още Фон дер Лайен.

"Изборът тук е само и единствено наш - Европа не може да контролира поведението на демагози и автократи, но можем да изберем демокрацията. Не можем да определим изборите по света, но можем да инвестираме в сигурността и бъдещето на континента. Не можем  да спрем промените, но можем да приемем тази промяна и да инвестираме в по-добър живот и благоденствие", посочи още тя.

"За да изберем утрешна Европа, трябва да сме наясно с чувствата на хората днес. Изживяваме период на сериозна несигурност на европейския мир - семействата страдат от влошените финансови условия, младите се тревожат за планетата и за бъдещето, за изхода от войната. Фермерите и икономиката се чувстват притиснати - симптоми на свят, в който всичко се поставя под въпрос чрез опити за поляризация на обществото - тези тенденции ме тревожат", заяви още Фон дер Лайен.

"Убедена съм обаче, че една силна Европа може да се справи с предизвикателствата и затова моля за вашето доверие днес, защото както вас, така и аз влязох в политиката, за да променя обществото, да работя за поколението на моите деца и внуци, както правеха и тези преди нас", коментира още германката.

Първият политически приоритет, който Фон дер Лайен изтъкна по време на речта си, беше конкурентоспособността и просперитета - това не е случайно. Той ще бъде в центъра на вниманието през следващите пет години. По-голямото съсредоточаване върху конкурентоспособността също беше ключово искане от нейното собствено политическо семейство - ЕНП. "Ще въведа проверка за конкурентоспособността на малките и средни предприятия като част от политиката ни. Те са гръбнака на нашата икономика. Затова нека да им дадем по-добри възможности, те го заслужават", допълни председателката. 

"Искаме да гарантираме, че ерата на зависимост от руските изкопаеми горива е приключила веднъж завинаги", казва тя, говорейки за "изнудването" от Владимир Путин, посочи още Фон дер Лайен.

Плюс това тя обеща спестявания и инвестиционен съюз - преработка на предишни ангажименти за укрепване на капиталовите пазари в ЕС - и реформи в политиката на конкуренцията. Ще има и нов европейски фонд за конкурентоспособност за общи, трансгранични европейски проекти, каза още тя.

Фон дер Лайен също така обеща да постигне "сделка за чиста промишленост през първите 100 дни от мандата" в отговор на нарастващите опасения относно европейската икономика. Тя също така обеща да намали сметките за енергия за хора и компании чрез "отдалечаване от изкопаемите горива", наред с други мерки.

Фон дер Лайен настоя и за по-малко бюрокрация: "Призовавам всеки еврокомисар да се задълбочи в своя портфейл, да работи за по-малко бюрокрация - ще назнача зам.-председател за координатор на тези дейности, който веднъж в годината да докладва пред вас", посочи още тя пред 720-те членове на ЕП.

Урсула фон дер Лайен обеща да разшири Европейския зелен пакт с амбициозна климатична цел до 2040 г., план за подготовка на ЕС за въздействието на изменението на климата и програма за насърчаване на производството на чисти технологии, ако бъде преизбрана от евродепутатите днес.

В нейните политически приоритети за следващия мандат, публикувани тази сутрин, тя обещава да заложи "цел за намаляване на емисиите с 90% до 2040 г." в Закона за климата на блока, което е ключово условие за Зелените, Социалистите и "Обнови Европа" да я подкрепят.

Фон дер Лайен разкритикува т.нар. "мирна мисия" на Виктор Орбан, която наскоро го отведе в Москва, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят войната в Украйна.

"Тази така наречена мирна мисия не беше нищо друго освен мисия за умиротворяване! Това беше обикновена мисия за умиротворяване!" Изявлението предизвика бурни аплодисменти от евродепутатите, които преди това осъдиха "дипломацията" на Орбан.

"Само два дни по-късно самолетите на Путин насочиха ракетите си към детска болница и родилно отделение в Киев", продължи фон дер Лайен и допълни: "Това не беше грешка. Беше послание. Смразяващо послание към всички нас."