Прекратиха делото срещу председателя на културния клуб в Битоля

Люпчо Георгиевски не е получил обвинение за административно нарушение за расизъм

Балкани
17:42 - 04 Април 2023
3069
Прекратиха делото срещу председателя на културния клуб в Битоля

Докато няма решение на прокуратурата по наказателното дело срещу председателя на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, делото за административно нарушение е прекратено, съобщи адвокатът на Люпчо Георгиевски Насер Рауфи, след като двамата излязоха от сградата на основния съд в Битоля.

На председателя на българския културен център в Битоля Люпчо Георгиевски, в качеството му на физическо лице, но и като председател на юридическото лице клуб "Иван Михайлов" Битоля, трябваше да бъде връчено обвинение за административно нарушение за расизъм и ксенофобия по електронен път. По същите обвинения Георгиевски беше разпитан в края на миналата година.

Весна Бендевска (която представлява Комисията за превенция и защита от дискриминация по случая с клуб "Иван Михайлов" в Битоля) иска да върне страната в 1949 година, когато хората бяха съдени за "ванчомихайловизъм". Такива времена ние, македонските българи, не желаем, предполагам и че всеки човек, който иска страната в ЕС - също, каза Люпчо Георгиевски в отговор на въпрос как приема случващото се.

Той поясни, че табелата с името на Иван Михайлов ще бъде свалена от сградата на клуба, когато сдружението бъде официално уведомено, че е заличено от Централния регистър, което досега не се е случило.

Темата за това, че табелата стои въпреки заличаването на сдружението от Централния регистър на Република Северна Македония, бе повдигната от лидера на Левица Димитър Апасиев, пише БТА.

По повод заличаването на сдружението "Иван Михайлов" в Битоля от Централния регистър вече е внесена жалба, каза адвокат Рауфи, който добави, че след като бъдат преминати всички инстанции в Република Северна Македония, ще съзират и съда в Страсбург.