Прекратиха разследването срещу кмета на Варна за наемането на външни юристи

Общество
16:54 - 19 Юли 2024
1058
Прекратиха разследването срещу кмета на Варна за наемането на външни юристи

Окръжният съд потвърди прекратяването на разследване срещу сегашния кмет на Варна Благомир Коцев, за назначаване на допълнителни юристи, докато е бил областен управител. 

Предмет на разследването, започнало на 4 януари 2023 г., е била сключена сделка от длъжностно лице, за която е имало съмнения, че е неизгодна и от нея са произлезли значителни вреди за Областна администрация – Варна, съобщават от пресслужбата на институцията.

Визира се подписан договор за правна помощ с адвокатско дружество, сключен на 1 април 2022 година. В жалбата се посочва, че по това време областен управител на Варна е бил назначен Благомир Коцев. Твърди се, че към 25 февруари 2022 г. в Областна администрация Варна са работили 10 юристи, в чийто ресор влизало правно-нормативно обслужване на институцията и нямало практика да бъдат сключвани договори за директно възлагане на адвокатски услуги на външни фирми. Цената на договора била с прогнозна стойност 69 000 (доколкото прага на възлагане с обществена поръчка бил 70 000 лв.), се сочи в жалбата. По договора са платени 9840 лева.

През август 2022 година Благомир Коцев бил освободен от длъжността като на негово място бил назначен нов областен управител, който прекратил договора за правна помощ. В хода на разследването били разпитани служители от областната администрация, от документите станало ясно, че в областна администрация имало достатъчно назначени юристи. През годините дейността по правно обслужване не била делегирана на външна фирма. В рамките на проверката, съдът е приел изводите на обвинението, че няма доказателства за извършено престъпление. А именно липсват данни настъпилата вреда да е значителна. За да се осъществен съставът на това престъпление е необходимо вредата да е "значителна". За значителна вреда се смята 1/5 от 70 минимални работни заплата, към момента на извършване на деянието. В случая към 1 април 2022 г. тя е била 710 лева, което означава, че големите размери възлизат на 49 700 лв. Една пета от тази сума е 9940 лв., а нанесената от договора на Коцев щета е със 100 лв. по-малка. Съдът посочва, че има друго становище относно обективните признаци, а именно, че тази сделка следва да бъде характеризирана като неизгодна. 

Наличието на заети щатни бройки в юридическия отдел не означава, че възложените с договора дейности са били ненужни. Необходимостта от тях зависи от конкретните условия, обстановка, преследвани резултати, обема на работа в отдела, мнението на ръководство за качеството, с което са били изпълнявани съответните задачи, мотивира се съда. Допълва, че е твърде пресилено становището и на двете страни, че в случаите, в които се получава дублиране на дейности между щатни служители и външни изпълнители това е престъпление. Според съда, за краткия период, в който е действал договора не може да се направи равносметка за каква икономическа изгода или неизгода е допринесъл той. Сочената вреда е предполагаема и не е обезпечена с доказателства. Съдебният състав посочва, че по време на разследването не са били събрани доказателства за извършено престъпление и поради тази причина е било прекратено наказателното производство. Определението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд.