Прекратиха спасителната операция за българските моряци в Норвежко море

Корабът остава на място, но няма да подновяват издирването

Общество
15:49 - 03 Януари 2020
1118
Прекратиха спасителната операция за българските моряци в Норвежко море

Спасителната операция по издирването на двамата български моряци, които паднаха зад борда на кораба "Стара планина" в Норвежко море, няма да бъде подновена, но плавателният съд остава на мястото с надеждата да открие телата на изчезналите.

След седем часа издирване с хеликоптери, норвежките екипи са спрели акцията.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Според норвежките спасители няма шанс двамата българи да оцелеят толкова дълго във водата заради неблагоприятните климатични условия.

Екипажът на кораба "Стара планина", който е собственост на параходство „Български морски флот”, обаче продължава да издирва двамата моряци.

Плавателният съд остава в района до обяд, след което поема по курса си за Констанца.

Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството:

“Норвежката брегова охрана е прекратила окончателно операцията и прехвърля случая към местната полиция за довършване на разследването поради изчерпване на реалните шансове за оцеляване в тези метеорологични условия. Нашият кораб ще бъде там до 12 часа UTC (14 часа българско време), тъй като остава в нас надеждата, че можем поне да намерим телата. Семействата са информирани за всички стъпки, които са предприети“.

Двама български моряци от екипажа на моторен кораб „Стара планина“, собственост на "Параходство Български морски флот“, изчезнаха вчера около обед, след като са били пометени от вълна по време на буря в Норвежко море. Това съобщи по-рано капитан Калчев.

Параходство „Български морски флот” е сезирало Варненската окръжна прокуратура за инцидента с двамата моряци, съобщи капитан Александър Калчев.

В момента корабът плава за Констанца и се очаква да пристигне около 20-23 януари. Тепърва предстои разследване на инцидента и разпити на свидетели. Корабът е преминал всички проверки за безопасност.

Вчера беше проведена спасителна операция с два хеликоптера, но дейностите бяха силно затруднени поради лошото време - силен вятър и 8-метрови вълни. 

Екипажът на товарния кораб "Стара планина" е в състав 19 души - 18 българи и един гражданин на Украйна.