Премериха библейския Голиат

Воинът-гигант е бил висок 238 сантиметра - колкото съвременен баскетболист

Новини
13:31 - 25 Ноември 2020
910
Премериха библейския Голиат

В ранните версии на библейските книги присъства воинът-гигант Голиат, който се отличава с феноменален ръст. Според древните описания височината на исполина, загубил битката с невръстния Давид, е съответствала на четири лакътя и педя. На колко обаче се равнява това в съвременни мерни единици?

Отговор на въпроса дават археолози от САЩ, цитирани от портала Сайънс нюз, предаде БТА. Учени от университета „Бригам Йънг“ под ръководството на Джефри Чадуик решават с точност да определят ръста на легендарния Голиат.

Приема се, че египетският лакът, който се използва като мярка за дължина в Израел, е 52,5 сантиметра. Археологически разкопки в древни израелски градове обаче разкриват, че местните жреци всъщност не са се придържали към единни стандарти.

Учените обърнали внимание на ширината на проходите в храмовете на градовете Бетсаида и Гат, която е 2,38 метра. Оказва се, че според древните мерки за дължина това се равнява на „четири лакътя и педя“. Така излиза, че височината на Голиат е била под два и половина или дори три метра, както е прието да се смята.

„Ако четири лакти и педя се равняват на 238 сантиметра, това означава, че височината на Голиат е била колкото на съвременен баскетболист. Разбира се, това все още е доста като за древен жител на Близкия изток, но въпреки това актуализираната цифра изглежда много по-близка до реалността“, казва Джефри Чадуик.