Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Култура
08:31 - 19 Март 2024
1140
Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение.

Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и оркестър от Австрия, изпълнители от Исландия, Китай, Беларус и България. Премиерата е под патронажа на австрийския посланик, Нейно Превъзходителство Андреа Икич-Бьом.

Операта "Хората на Борг" е написана от композитора Хелмут Нойман в стилистиката на атоналната музика през 1981 година и е по либретото на Оскар Вилнер и едноименната тетралогията на Гунар Гунарсон. Проектът е между три държави – България, Австрия и Исландия, поясни Александър Александров, председател на дружеството "Лилавият лебед" във Виена, съорганизатор на събитието.

"Операта "Хората на Борг" е световна премиера и се явява единственото 12-тоново произведение, което ще бъде и сценирано. По този начин правим история", посочи той.

 Гост диригент на спектакъла е маестра Бистра Диляноф, която е била ученичка на австрийския композитор Хелмут Нойман.

"Операта е в три действия. Накрая завършва всичко с опрощаване и стигаме до основната тема на операта – опрощаването и разкаянието", каза гост режисьорът Боян Иванов.

За премиерата във Велико Търново на "Хората на Борг" е и самият композитор Хелмут Нойман. Оперният спектакъл е от 19 часа, входът е безплатен.