Премиерът : България е класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона

"Лукойл" обеща да си плати данъците до края на годината, подчерта Денков

Актуални новини
12:49 - 25 Октомври 2023
1905
Премиерът : България е класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона

Премиерът Николай Денков коментира новината, че България бележи най-голямото подобрение сред всички страни в света в оценката за върховенството на закона спрямо миналата година. Това показва индексът Rule of Law Index 2023 на World Justice Project (WJP).

"България беше класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона. Разбира се, за хората, които през последните месеци подготвихме проектите и обсъждахме с парламентарните групи за промени в законите, свързани с развитието на правосъдната система - това не е изненада. Първият резултат от тези усилия беше премахването на механизма за наблюдение на България. Това е вторият резултат. Има също така много добра оценка и от Европейската комисия. Искам обаче да напомня, че България все още е на 59-о място от 149 страни, предпоследна в ЕС, така че тези успехи изобщо не трябва да ни успокояват", каза премиерът.
На 59-о място в класацията

Класацията показва, че България е на 59-о място в света от 142 изследвани държави. Издигаме се с три позиции, но сме предпоследни в Европейския съюз – от блока само Унгария е след нас, на 73-о място.

Премиерът коментира и темата за "Лукойл".

"В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. От "Лукойл" са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които са полагат спрямо нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности", подчерта Денков.
За калпавите закони

"Лукойл" пое ангажимента да изпълни законите, така както са заложени в момента. Това че някой е направил калпави закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона заради нечий желания", допълни министър-председателят.