Премиерът Борисов: Към момента няма открито лекарство срещу коронавируса

Няма един болен, който да не е лекуван със съответния препарат или лекарство, което да е помагало в други държави

Новини
09:32 - 08 Април 2020
2046
Премиерът Борисов: Към момента няма открито лекарство срещу коронавируса

Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет.

„Има лекарства, които дават добър резултат. Дали са на хининова основа, или друга, някои от тях дават някакъв положителен ефект. Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус. От тези, които помагат, ние сме осигурили максималното количество, което е необходимо към момента. Няма един болен, който да не е лекуван със съответния препарат или лекарство, което да е помагало в други държави“, каза Борисов.

„В 9.00 часа имам среща с технолозите на няколко завода. Имаме промишлени количества от тази субстанция – дексаметазон. В Австралия се тества. С премиера на страната имаме разговор. Таблетирали сме подобно лекарство, но то трябва да мине по всичките стъпки и одобрения, за да го наричаме лекарство, а те са много сложни. Работим много усилено по тази тема. Най-добрите технолози в България в тази сфера работят и имаме ли резултат, за
това ще си заслужава да се похвали човек“, посочи премиерът.