Премиерът: До края на годината пускат коли през ГКПП - Рудозем

Административната сграда и прилежащите съоръжения на самия пункт имат вече акт 15 и очакванията са до края на м. август да имат и акт 16

Новини
17:16 - 31 Юли 2021
3066
Премиерът: До края на годината пускат коли през ГКПП - Рудозем

До края на 2021 г. или началото на 2022 г. може да се пусне трафик от автомобили до 3.5 тона през новия ГКПП - Рудозем, каза служебния премиер Стефан Янев на границата с Гърция.

Административната сграда и прилежащите съоръжения на самия пункт имат вече акт 15 и очакванията са до края на м. август да имат и акт 16. Пунктът и пропусквателните съоръжения в момента се довършват. ГКПП - Рудозем е с четири изхода и четири входа. Два от тях са за леки автомобили, един е за автобуси и един за товарни автомобили. Има оборудван медицински пункт, мобилен рентген и пункт за щателна проверка на автомобили.

"Каква е готовността от гръцка страна не знаем, но ще проведем необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно както за Смолянския регион и Родопите, така и от гръцка страна, от гледна точка на трансграничното сътрудничество, за по-интензивен трафик и обмен на хора и търговия", добави Янев.

Той коментира пред медиите и стопираните средства от АПИ за ремонти на пътищата в страната.

"Няколко пъти вече беше коментирано от различни министри с различни ресори. Бюджетът на АПИ, заложен в закона за държавния бюджет за 2021 г., беше за около 382 млн. лв. В същото време многократно чухте как са зададени поръчки за над 2 млрд. лв. Това означава, че там наистина има един огромен проблем, защото както и министър Комитова се изрази, фирмите работят на базата на добра дума и собствени средства. В един момент, давайки собствен заем, в това което вършат, трябва да си получат парите обратно. Въпросът с взимането на пари от някое друго перо, т.нар. с Постановление на Министерски съвет, е законен, но трябва да се знае откъде се взимат тези пари и защо и къде е приоритета. И в този смисъл не мисля, че това е начина, който в момента трябва да дискутираме. Той е възможен, той е законен, но в момента състоянието на бюджета не е такова да се прави по този начин. Дали и как ще има увеличение на държавния бюджет, след като е внесен законопроект, зависи от парламента. Тепърва ще има дебат в пленарна зала. Не коментирам висящи средства", заяви Стефан Янев.