Премиерът Гълъб Донев: Ние не сме никакъв "Б" отбор

Служебният министър-председател гарантира, че не губел равновесие на високо и не търсел вратичките на закона

Политика
12:12 - 02 Август 2022
5114
Премиерът Гълъб Донев: Ние не сме никакъв "Б" отбор

Служебният министър-председател Гълъб Донев започна краткия си 2-месечен мандат с препратка към предшественика си Кирил Петков с думите, че не представлявал "Б" отбора на България. Често Петков напомняше, че е събрал екип от министри - "А-отбор", което явно е подразнило новия премиер.

"Отговорността към хората те пази от загуба на равновесие, независимо колко високо се намира човек в йерархията.  Научих много от медиите. И гарантирам - не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона.

По силата на Конституцията президентът е гарант за премиера и министрите. Благодаря ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време на криза", каза във встъпителното си слово Донев. 

Той се похвали, че разполагал с богат опит и затова убедено твърди, че служебното правителство не е "Б" отбор.

"И това не е маркетингова приумица, това разпорежда основният закон. 100-ият кабинет няма да разполага със 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за кризите без да разполагаме с механизмите на законодателния орган", каза още служебният шеф на МС. 

И добави:

"Очаквам работа на 100% за организирането и провеждането на честни избори, възстановяване на доверие в институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение и продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост". 

Клетвата ни определя принципите, от които се ръководим, напомни Донев. 

Той призова колегите си: "Това не е само протоколно изречение. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на родината и сънародниците ни". 

Снимки: Агнес Методиева