Премиерът: И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до нас (ВИДЕО)

Политика
10:11 - 08 Януари 2020
2679
Премиерът: И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до нас (ВИДЕО)

"Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно.", така премиерът Бойко Борисов започна изявлението си на стратегическата среща за диалог между САЩ и България. 

"Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", каза Борисов.

"Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно, както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети не е най мирното време. И Иран и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Радвам се, че щатите разбраха че можем да направим по-добро място за живеене за гражданите на този регион и второ - да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. 

Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, добави Борисов.

"За мен е чест да съм тук  при откриването на тази стратегическа среща за диалог между САЩ и България. Дейвид Хейл нямаше възможност да дойде тази сутрин. Той имаше голямо желание да участва, но държавният секретар Майк Помпейо го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимава със ситуацията в Ирак." Това каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на срещата с премиера Бойко Борисов.