Премиерът: Имаме ясни задачи по преговорите с РСМ

Актуални новини
14:54 - 31 Март 2022
2004
Премиерът: Имаме ясни задачи по преговорите с РСМ

Има ясни неща, които трябва да изпълним, каза по отношение на преговорния процес с Република Северна Македония (РСМ) премиерът Кирил Петков пред журналисти по време на посещение в Благоевград. По думите му изпълнението не зависи от календара, а от резултатите, които създадените комисии от двете страни постигат заедно, предаде БТА.

Това са постигнати резултати на историческата комисия, преодоляване на езика на омразата, механизъм, който да бъде вкаран в потенциална европейска преговорна рамка, посочи Кирил Петков. „Примерно конституцията на РСМ дали ще включва правата на българите в РСМ и какъв е механизмът да се гарантира, че ще бъде така“, допълни министър-председателят.

Петков посочи, че в момента Западните Балкани са потенциална конфликтна точка, свързана с войната в Украйна.

Премиерът коментира още, че отношенията между България и РСМ са добили по-голямо геополитическо значение, но като премиер ще следи за конкретните решения.

По отношение на преброяването на гражданите с българско самосъзнание в РСМ Кирил Петков отбеляза, че единственият начин да има истински данни е като българите се включват в колективните права в конституцията на РСМ. „Ние трябва да можем по време на тези общи преговори, в коя точно фаза да видим, да се вкарат конституционно тези колективни права на българите“, допълни Петков.

„Но тук е много важно да се каже – не е въпросът сега да се хвърлят камъни от едната страна и от другата страна, ние трябва да работим заедно това да се промени“, каза още министър-председателят и допълни, че в последните 30 години политиката на страната не е била достатъчно конструктивна.