Премиерът иска България да се готви за летните пожари през зимата

Общество
13:00 - 13 Август 2021
2466
Премиерът иска България да се готви за летните пожари през зимата

20% от горските стопанства у нас не са добре обородувани за справяне с пожарите, разкри премиерът Стефан Янев от парламентарната трибуна по време на контрола. Той обясни, че средствата трябва да се заложат за бюджета от следващата година. А за купуването на специализирани хеликоптери за целта ще се мисли за включването на такова перо в Плана за възстановяване, който не е приет все още и не е пратен в ЕК. 

Иначе Янев обясни, че зимата е сезонът, в който и МЗХ, и МО трябва да се обучават и да се готвят за летните пожари. 

Депутатът Минчо Куминев (БСП) отбеляза и че трябва да се осигурят противопожарни кули с термокамери, а вместо танковете да се разфасоват на скрап, да се разпределят на опасните места, но снабдени с гребла. Премиерът уточни, че такива кули у нас има вече 13 функциониращи, а се предвижда разполагането на още 17.

Съществуващите са в районите на Берковица, Бургас, Сливен, като са били осигурени по предишния програмен период от ПРСР. А за танковете и БТР-ите разкри, че е виждал преоборудван Т-62 в "Терем" и е бил предложен на изложението за военна техника "Хемус", но не е срещнал пазарна реализация. "Възможности дори да има, трябва да има и икономически интерес. Въпросът какъв тип техника да се ползва предвид терена също е много важен. По-ефективният начин е с гасене от въздуха при най-пресечните терени, а при по-леките - може би тежка техника ще свърши работа", обясни ген. Янев. 

Куминев попита Янев дали има натиск за купуването на оборудването на изтребителите F-16, които България чака по споразумението със САЩ от 2023 г. "По-важно ли е да се купят те от това да се осигури техника за справяне с пожарите?", добави народният представител. 

А Янев отвърна, че дилемата за купуване на военна техника и такава за хуманитарни нужди, не е дебат само за правителството, а парламентът е този, който трябва да зададе тон за приоритетите. "Никой не ми е оказал въздействие или влияние за купуване на военна техника. Това е процес, започнал преди години. НС е избрал доставчика и е платил доставката на първите 8 самолета, които се изработват в момента", напомни премиерът. А по въпроса за допълването на ескадрилата, той тепърва ще бъде решен, добави Янев. 

А Куминев съобщи, че внася проект за решение за налагането на мораториум за купуването на военна техника. Като вместо това щял да лобира за купуването на противопожарна техника.