Премиерът иска от ВУЗ-овете да бълват иновации за бизнеса

Политика
10:45 - 02 Юни 2022
1819
Премиерът иска от ВУЗ-овете да бълват иновации за бизнеса

Няма икономика, в която се ражда растеж, ако няма връзка между университетите и бизнеса. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на откриването семинар за сътрудничеството между ВУЗ-овете и частния сектор.

Премиерът отбеляза, че има няколко фактора, които помагат да се изгради добра икономика.

Започва се от място, където няма иновации. Академичната общност трябва да постигне иновации. Иновациите са изобретения, които могат да се приложат чрез бизнеса. Следващата стъпка е тези иновации да се репликират. Когато няма изобретения и добро образование, съответно и няма иновации, посочи още Петков.

Единият подход е бизнесът да следи какви за изобретения има в университета. Има различни изобретения и бизнесът е този, който трябва да каже, че иска да ги развива. Друг метод е бизнесът да отива с конкретни проблеми в университета. Тази връзка е много по-силна.

Трябва от самото начало бизнесът да бъде част от академичната общост. Както и академичната общност да е свързана с бизнеса и да се стреми да решава пробелеми. Нивото на иновациите зависи от това колко е развит самият бизнес. А стимулът е ясен: Ако има добри иновации, има и печалба. Тук трябва да имаме добра връзка със стимула на учените. Те трябва да знаят, че ако имат добра идея могат да я реализират в България, казва още в изявлението си премиерът.

По думите му България е способна да бъде лидер в тази посока.