Премиерът: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки, заяви Бойко Борисов

Политика
21:30 - 05 Юни 2020
4296
Премиерът: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

"Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не - излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред", заяви Бойко Борисов в "Панорама". 

Премиерът обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла. Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил.

"Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата - дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи. Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме - паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве.
Премиерът разказа и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за щаба", заяви министър-председателят. 

"Между двете теории - аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се повяваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е... няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!", заяви Бойко Борисов.


На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: "И сайтът на СЗО блокира днес".