Премиерът изненадан от агресивната реакция по повод рокадата в "Пирогов"

Освобождаването на директори на болници е в правомощията на здравния министър, отсече акад. Денков

Политика
18:40 - 05 Декември 2023
4924
Премиерът изненадан от агресивната реакция по повод рокадата в "Пирогов"

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения, беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия. Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш бюджета", заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

Денков подчерта, че той не е имал ангажимент към ГЕРБ, че няма да се освобождава шефът на "Пирогов".

"Министърът има права. Когато той твърди, че има основания и има съответните доклади, може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра, защото ще излезе, че аз му въздействам върху работата", допълни Николай Денков.

Той коментира, че очаква от здравния министър да защити позицията, която е изложил, да я представи пред народните представители и обществеността и да защити, че е бил прав.

"Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има", подчерта премиерът.