Премиерът към гвардейчетата: Вие сте най-големите будители! (СНИМКИ)

Кабинетът дава 2 милиона повече за българските училища в чужбина

Общество
13:07 - 27 Юли 2019
4162
Премиерът към гвардейчетата: Вие сте най-големите будители! (СНИМКИ)

"Вие сте най-големите будители". Така премиерът Бойко Борисов се обърна към гвардейчетата от Детска градина "Мая" в Пловдив, които го посрещнаха преди участието му в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Преподавателка от странство пък удари училищния звънец.

Министър-председателят съобщи по време на форума, че за догодина минимум 2 милиона лева повече в бюджета ще бъдат дадени за български училища в чужбина. В този миг залата избухна в аплодисменти, а Борисов се пошегува: "За съжаление, любовта си замина, сега всичко е пари." Залата му отвърна с мощно: "Не!". 

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството, след време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България.


"Убеден съм, че доста повече средства ще ви трябват, основната спънка не са заплатите. В Пловдив например високотехнологични паркове осигуряват сходни с Америка възнаграждения", даде пример Борисов и посочи, че 700 милиона лева са отпуснати за ремонти в образователната инфраструктура. Той каза, че 2,2 милиарда лева са осигурени за покупката на изтребители, които ще осигурят сигурност на страната.

"От друго ще отрежем, но за образование ще има", увери Бойко Борисов. "За радост, нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", разкри премиерът.

Според него, това е една от спънките много българи да не смеят да си дойдат - защото децата им не знаят добре български език. Тогава започвали да се чудят къде ще отиде да учи наследникът им и дали ще му легализират знанията от чужбина. В 10 щата на Америка имаме признание на българския език, посочи Борисов. 

Децата гвардейци поздравиха и вицепрезидента Илияна Йотова

"Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили. Скъпи мои, във всяко отношение може да разчитате на министъра на образованието", обърна се към учителите Борисов. И припомни, че неговата майка също е била учителка. Връщала се от работа без глас, но на 24 май била отрупвана с букети.

"От Бузлуджа лесно се говори, но нека видят какво са правили", така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира събора на БСП и критиките на Корнелия Нинова към управляващите.