Премиерът на Австралия на почивка, докато страната гори

Той потвърди в интервю за австралийско радио, че е на Хаваите със семейството си

Свят
12:11 - 20 Декември 2019
2017
Премиерът на Австралия на почивка, докато страната гори

Премиерът на Австралия Скот Морисън се извини, че е отишъл на почивка на Хавайските острови тази седмица, докато кризата с горските пожари в страната се влоши, съобщават световните информационни агенции.

Пожари бушуват в цялата страна на фона на гореща вълна, която доведе до най-горещите два дни в историята на страната.

Двама доброволци пожарникари загинаха при пътен инцидент вчера, докато са се борили с огромния пожар близо до Сидни. Двамата са били затиснати в автомобила си от паднало дърво.

Морисън каза, че ще прекрати отпуската си по-рано. Отсъствието му тази седмица предизвика критики и протести.

"Изразявам дълбоко съжаление за всяко оскърбление, причинено на който и да е от многото австралийци, засегнати от ужасните горски пожари от моето излизане в отпуска със семейството по това време", посочи австралийският премиер.

При горските пожари в Австралия загинаха осем души, бяха унищожени повече от 700 къщи и изгоряха милиони хектари от септември насам.

Повече от 100 пожара избухнаха в Южна Австралия на фона на "катастрофални" условия днес, докато щатът Нов Южен Уелс се готви за подобни условия в събота.

Морисън беше масово разкритикуван, след като се появиха съобщения, че той е заминал, след като е излязъл в необявен отпуск и се носеха слухове, че е на Хаваите.

В интернет се появиха призиви за оставката му.

Критиките се засилиха, след като горещата вълна счупи температурните рекорди в цялата страна и изостри огромните пожари, което направи задачата още по-трудна за изтощените пожарникари - много от тях доброволци.

Министрите от правителството защитиха почивката на Морисън като "уместна", но отказаха да потвърдят местонахождението му. От пресслужбата му са заявили, че съобщенията, че е на Хаваите, били "неверни".

Той обаче потвърди в интервю за австралийско радио, че е на Хаваите със семейството си. Той добави, че получавал редовни брифинги за положението с пожарите и за бедствието през миналата седмица с избухналия вулкан в Нова Зеландия, при което загинаха 11 австралийци.

Мнозина австралийци обвиняват Морисън и неговото правителство в бездействие по отношение на климатичните промени.

Правителството не иска да говори за ролята на климатичните промени във влошаването на положението с пожарите. Това предизвика други протести.

Австралия беше критикувана в международен план заради действията си във връзка с климатичните промени, като ООН я определи като една от малкото страни от Г-20, които не изпълняват обещанията си за емисиите на парникови газове.