Премиерът на Белгия: НАТО е отбранителен алианс

Страните-членки са подготвени да отбраняват територията си, заяви Александер де Кро

Новини
20:36 - 13 Април 2022
1872
Премиерът на Белгия: НАТО е отбранителен алианс

Белгийският премиер Александер де Кро заяви днес, че НАТО е отбранителен алианс, а страните членки са подготвени за защитават територията си в случай на атака, като добави, че руската инвазия в Украйна представлява удар срещу основните принципи на ЕС и НАТО - свобода, демокрация, човешки права.

"Това е преломен момент за Европа. Това е брутална атака срещу основните ценности на Европа - свободата, демокрацията. Това са основните ценности на Европейския съюз и НАТО - свободата, демокрацията и правата на човека. Тази война е щурм срещу всичко, в което вярваме", заяви белгийският премиер в авиобазата "Михаил Когълничану" в югоизточния румънски окръг Констанца, която посети заедно с румънския президент Клаус Йоханис и с премиера Николае Чука.

"НАТО е и ще остане дефанзивен алианс. Съюзниците от НАТО са подготвени да защитават територията си. Атака срещу един от нас е атака срещу всички. Обединени сме, за да защитаваме ценностите и територията си и сме изключително единни, за да обезкуражим всеки", добави още Де Кро.

Той подчерта и подкрепата към Украйна. "Ще продължим да подкрепяме Украйна чрез налагането на по-висока цена на Русия, чрез изолирането на Русия, чрез осигуряването на военна подкрепа на Украйна и чрез приютяването на всички бежанци, които бягат от жестокостите на Русия", посочи той.

По думите му руският президент Владимир Пунтин е повярвал, "че може да контролира Украйна и че може да подценява НАТО" и много е сгрешил.

"Активирането на силите за отговор на НАТО за първи път от създаването им, само ден след нахлуването на Русия в Украйна, е знак, че НАТО е по-единна от всякога и по-решена от когато и да е било", подчерта още Де Кро.