Премиерът на Черна гора призова Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Балкани
17:20 - 01 Март 2023
1474
Премиерът на Черна гора призова Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Премиерът на Черна гора Дритан Абазович насърчи Косово и Сърбия да намерят общо решение за отношенията между си,  което би дало „силен тласък на целия регион” на Западните Балкани. 

„Ние подкрепяме намерението на международната общност най-после да бъде постигнато и подписано споразумение. Разбира се, ние не сме тези, които трябва да казваме кой какво да прави, това е отговорност на двете правителства (на Косово и Сърбия), но Черна гора определено иска да изпрати послание от тук, от Скопие, че насърчаваме и двете страни, и международната общност да най-накрая да бъде постигнато общо споразумение. Това, което можем да променим, е бъдещето, не можем да променим миналото. Ако изместим фокуса от миналото и започнем да говорим за бъдещето, смятам, че регионът ще има много добри възможности да бъде успешен и всички страни от Западните Балкани ще могат да бъдат по-ефективни в процеса на европейска интеграция”, каза Абазович.

Той участва на Икономически форум в Скопие. Това е една от големите регионални срещи, организирана от Икономическия форум от Делфи, Гърция и Гръцката бизнес асоциация в Северна Македония.

Абазович заяви, че е привърженик на различните регионални инициативи, защото за Западните Балкани е важна по-голямата мобилност на хората и „гъвкави” граници, подобно на тези в ЕС.  

Сега имаме споразумение да минаваме границата с лична карта. Следващата стъпка е преминаване на границата без лична карта. Ако искаме да се видим в европейското семейство, трябва да имаме европейско поведение, а те имат свободен пазар за търговия. Ето защо правителството на Черна гора подкрепя инициативи като „Отворени Балкани”, каза черногорският премиер, според когото „Отворени Балкани” са "събудили" Берлинския процес.