Премиерът на Дания защити решението си за избиване на милиони норки

Това се налага заради неконтролируемото разпространение на мутирал вариант на коронавируса

ЕС
13:12 - 09 Декември 2021
2678
Премиерът на Дания защити решението си за избиване на милиони норки

Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен защити решението си да разпореди преди година общонационално унищожаване на фермите за норки в страната поради опасения за разпространението на коронавируса. Това предаде Ройтерс.

Датското правителство нареди умъртвяването на около 17 милиона норки, за да предотврати неконтролируемото разпространение на мутирал вариант на коронавируса, което почти унищожи индустрията.

"За съжаление, преди една година бяхме принудени да вземем решение за унищожаване на всички норки. Това беше правилното решение и сега ще вляза и ще отговоря на въпросите", каза премиерът пред репортери, преди да влезе на заседание на комисия, която разследва мярката.

Въпреки че датчаните като цяло одобриха първоначалното реакция на Фредериксен по отношение на пандемията, по-късно се оказа, че не е имало правно основание да се разпореди избиването на здравите норки. Ситуацията доведе до оставката на министъра на земеделието, а парламентът възложи разследване дали министрите, сред които и Фредериксен, са знаели, че липсва правна рамка.

Пред съда в Копенхаген днес протестиращи носеха плакати с надписи "Защо Мете лъже?" и "Кой контролира Мете?".

Комисията, съставена от съдия, адвокати и правни експерти, трябва да приключи разследването си през април.