Премиерът на Естония подаде оставка

Нивото на инфлация в страната сега е най-високото от 19-те държави от еврозоната

ЕС
12:24 - 14 Юли 2022
2201
Премиерът на Естония подаде оставка

Естонският премиер Кая Калас подаде оставка в четвъртък, за да сформира нова правителствена коалиция в балтийската страна, информира "Евронюз".

Тя ще свика извънредно заседание на парламента в петък, за да поиска "мандат за формиране на новата правителствена коалиция" с малката консервативна партия на Отечеството "Исамаа" и опозиционната Социалдемократическа партия. Трите партии заедно ще имат мнозинство в 101-местния парламент.

Премиерът каза в изявление, че за да се състави ново правителство, настоящото трябва да подаде оставка. Споразумението означава, че Калас, първата жена министър-председател на Естония, ще избегне управлението на еднопартийно правителство на малцинството.

Президентът на страната Алар Карис каза миналата седмица, че новият кабинет няма време за почивка предвид икономическите проблеми на Естония и последиците от войната в Украйна.

"Естония ще има нови министри, които трябва бързо да започнат работа, за да преведат нашия народ през инфлацията и това, което предстои през есента и зимата по отношение на цените на енергията", каза Карис.

Нивото на инфлация в Естония сега е най-високото в 19-те държави от еврозоната, като годишната инфлация достигна 22% през юни, според "Евростат", като високите цени на енергията са нейния основен двигател.

Предвижда се страната да проведе общи избори през март 2023 година.