Премиерът на Гърция: Ако не си стоите вкъщи, ще платим скъпо за това

73% от населението на страната е на мнение, че ще се зарази с коронавируса и ще го преболедува

Новини
17:51 - 02 Април 2020
3154
Премиерът на Гърция: Ако не си стоите вкъщи, ще платим скъпо за това

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди гърците, че ако не се спазват мерките за блокиране страната ще плати скъпо за това.

“Ние не сме в началото на края, а в края на началото”, каза Мицотакис пред парламента и призова хората да останат у дома.

Гръцките власти затвориха ресторанти, барове, магазини, детски площадки, училища, търговски центрове, университети и фитнесзали, за да спрат разпространението на новия коронавирус.

„Април ще бъде най-критичният месец, ако се отпуснем, ще платим за това и не трябва да допуснем това да се случи“, каза Мицотакис и добави, че Гърция досега избягва „трагичните събития“, наблюдавани в Италия, Испания и САЩ.

Гърция, която регистрира първия си случай на коронавирус в края на февруари и предприе ранни мерки за овладяване на огнището, отчете 1 415 потвърдени случая досега и 50 смъртни случая.

Очаква се спирането на бизнеса да доведе икономиката до рецесия тази година. Производството се сви рязко през март, като намалява с най-бързите темпове от юли 2015 г. Мицотакис призна, че строгите мерки за блокиране оказват сериозно влияние върху икономиката. Но крайната цел е да се спечели време и уверение, че системата на общественото здравеопазване може да издържи на пандемията, избягвайки срив.

“Засега гърците успяват в това”, каза той.

Премиерът каза, че ситуацията е много по-лоша в други европейски страни като Холандия, където първият нов случай на коронавирус е потвърден по същото време като в Гърция, но където има 10 пъти повече интубирани пациенти в болниците.

73% от гърците споделят, че ситуацията оказва влияние върху работните им места или заплащането им, сочат резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Интервю“.

На въпроса „Каква е вероятността да бъдете заразени с коронавирус?“, 50 процента са отговорили, че е „много или доста вероятно“, а 42 процента – „малко или изобщо не“.

От анкетираните 87 процента са повишили личната си хигиена поради коронавируса, а 75 процента се придържат на необходимото разстояние от два метра при среща с хора.

По отношение на правителствените мерки за ограничаване на движението 54 процента от анкетираните смятат, че това е необходимо, а 55 процента заявяват, че ще ще трябва да се изчака до лятото, за да се върнат към нормалния си начин на живот без ограничения. За разлика от тях, 30% са по-оптимистични, заявявайки, че това ще се случи до края на април.

Успоредно с това почти седем от десет гърци следят редовните пресконференции в гръцкото министерство на здравеопазването, на които се съобщават нови данни за състоянието на коронавируса в страната.

Анкетата е проведена от 27 до 31 март 2020 г. сред 1200 души.